EInd vorig jaar kwam stichting Gave op een bijzondere manier onder mijn aandacht. Na gesprekken met medewerkers, de manager veldwerkers en de directeur heb ik volmondig ja gezegd, om per 1mei 2022 16 uur per week aan de slag te gaan op het AZC in Amersfoort. (Bron foto: snelnieuwsamersfoort)

Het AZC Amersfoort is een pittige locatie, omdat dit een gezinslocatie is én een uitzetlocatie. Er is veel verdriet, moedeloosheid, hopeloosheid, fatalisme en boosheid. Ik vind het bijzonder dat ik in zo’n moeilijke situatie er voor de vluchteling en asielzoeker mag zijn. Als missionair veldwerker ben ik beschikbaar voor goede gesprekken, om te luisteren en naast de verdrietige ander te staan. Daar waar het mogelijk is, zal ik met liefde spreken over Jezus Christus, het licht van de wereld, vredevorst en Koning die zal komen. Dit zijn de pastorale en missionaire elementen van mijn functie. Ook zal ik eventueel diaconaal helpen en activiteiten starten, begeleiden of bijwonen waarbij ik samenwerk met kerken in Amersfoort en omgeving.

Pittige locatie

Zoals gezegd is Amersfoort een pittige locatie. Dit is met nadruk tegen mij gezegd, omdat dit effect kan hebben op mijn eigen geestelijke gezondheid. Er zijn veel verhalen over oorlog en trauma, en over het gebrek aan uitzicht, het gebrek aan toekomst voor een gezin. Daarom is het belangrijk dat ik zelf grenzen aangeef bij de ander, bijvoorbeeld over wat ik wel of niet wil horen. Maar ook dat ik geestelijk mijn relatie met Jezus blijf onderhouden en bouwen. Willen jullie voor mij bidden?

Op mijn pad

Als student Theologie heb ik een kerkdienst geleid van de hervormde kerk Barneveld. Dit was op een zendingszondag en Janneke Berg, manager veldwerk bij stichting Gave, vertelt samen met een vluchtelingenmeisje een verhaal over het werk van Gave en het leven van een vluchteling. Indrukwekkend! Maar nog niet iets wat in mij iets wakker roept. Tot ik bij een conferentie ben van International Church Plants. Ik spreek met evangelist Theo Visser, een van de oprichters van St. Gave. Dat doet mij besluiten om in september 2021 een mailtje naar St. Gave te sturen met de vraag of het zin heeft een gesprek te voeren. Mijn roeping ligt op kerkplanting dus ik ben zoekende… mogelijk past Gave daarin? Geen reactie.

Op 29 november 2021 vraag ik opnieuw de Heer om zijn licht op mijn weg. Ik wil nu wel eens graag weten wat ik mag gaan doen. Ik schrijf mijn gebeden met datum op in een boekje, zodat ik kan volgen welke gebeden de Heer verhoort. En dan gebeurt het volgende.
Op 1 december kom ik bij de sportschool. Daar wordt gezegd dat ik in mijn spambox moet kijken, omdat ik nog niet op een mail van hen heb gereageerd. Als ik die open, zie ik dat Janneke op 30 november 2021 (een dag na mijn gebed!) een mail heeft gestuurd met de vraag of ik nog interesse heb, omdat ik niet heb gereageerd op haar e-mail van september 2021. Die zat dus ook in mijn spambox! De Heer geeft dus een dag na mijn dringende gebed al antwoord via een mailtje van Janneke. Hoe dit past in de roeping van kerkplanting weet ik nog niet zo goed. In eerste instantie betreft de functie het pastoraat en missionair aanwezig zijn op het AZC. Maar een kerk is niet per se een groot gebouw. Het kan ook zijn dat ik kleine huiskerkjes of bijbelstudiegroepjes mag opstarten. En het kan zo zijn dat ik dit werk doe naast ander werk dat gericht is op kerkplanting. Zo ben ik via CAMA Nederland betrokken bij een paar christenen in Veghel die graag een gemeente willen starten. Ik stel mij open voor Gods Geest en laat mij door Hem leiden.