Op 17 februari 2021 heb ik mijn Minor Kerk in Uitvoering van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gehaald! Met een 8,1 heb ik laten zien binnen de breedte van de PKN te kunnen functioneren als kerkelijk werker. Nu kan ik officieel als kerkelijk werker ingeschreven worden in het landelijke register, zodra ik mijn opleiding Theologie aan de CHE heb afgerond.

Het was pittig. Vanaf september 2020 tot en met januari 2021 heb ik twee studies tegelijk gedaan: CHE Theologie en de Minor PKN. De minor heeft tot doel je te laten kennismaken met de breedte van de kerk. In die breedte moet je stages zoeken (extra bovenop mijn stage van de CHE) om te laten zien dat je kan functioneren in de veelkleurigheid van de PKN. Een prachtige ervaring. Ik heb stage gelopen op pioniersplek Betondorp bloeit! in Amsterdam en kennisgemaakt met de protestantse gemeente De Bron in Amsterdam. Mooi om te zien dat in de breedte van de PKN broeders en zusters onze Heer dienen en het beste voor de stad voor hebben door diaconale en missionaire activiteiten te doen. Ik heb toegespitst op die verschillende plekken preken moeten doen en liturgie moeten schrijven, om te bewijzen dat ik doelgroepgericht kan werken in de breedte van de PKN. Ik ben dankbaar dat ik de Minor heb gehaald met zo’n goed cijfer.

Het was afzien, ook voor mijn gezin. Een klein half jaar was ik nauwelijks in het gezin aanwezig. Fulltime met twee studies bezig, vaak ook nog ’s avonds. Ik moet zeggen dat ik soms dacht het bijltje erbij neer te gooien. Hoewel ik van tevoren al wel had ingeschat dat het fulltime studeren zou worden, viel het toch een beetje tegen. Reikhalzend keek ik dank ook uit naar het einde. Achteraf gezien weet ik niet hoe ik alles voor elkaar heb gekregen, want eind 2020 had ik gelukkig weer wat werk van klanten die opdrachten aan mij gaven. Het is de zegen van de Here God dat ik het heb kunnen bolwerken. Hem alle eer!