Per direct (21 maart 2022) ben ik in dienst gekomen bij st. Gave voor 16 uur in de week. Vanwege de werkdruk omtrent de vluchtelingencrisis vanuit Oekraïne ga ik op kantoor in Harderwijk helpen. Dit doe ik tot 1 mei, de datum dat ik start als missionair veldwerker op het AZC in Amersfoort.

Vooralsnog help ik bij twee projecten, waar ik mijn ervaring als communicatieadviseur en directeur/projectleider kan inzetten.

Pastorsvooroekrainers.nl

Zo’n vier miljoen Oekraïners zijn gevlucht. Zij zoeken een veilige plaats in Europa, ook in Nederland. Veel Oekraïners zijn gelovig. Daarom is het geweldig als Nederlandse predikanten en voorgangers zich pastoraal over hen willen ontfermen. Geestelijke gezondheid is minstens zo belangrijk als lichamelijke gezondheid. Daarom start st. Gave samen met st. Geloofsinburgering de website www.pastorsvooroekrainers.nl. Op deze website is een Nederlandse kaart te vinden, waar gastgezinnen, instanties of Oekraïners zelf een dominee/voorganger in de buurt kunnen opzoeken. De pastors die op deze kaart worden vermeld, hebben een online e-learning module gevolgd, bestaande uit vier lessen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: cultuur, kerken, geloofsbeleving, trauma en pastorale zorg in een traumatische context. Vraag je predikant of voorganger zich op te geven via www.pastorsvooroekrainers.nl en geef deze website door aan gastgezinnen of Oekraïners die een geestelijk steuntje in de rug kunnen gebruiken.

E-learning gastgezinnen

Voor het Leger des Heils maken we ook een e-learning module. Honderden gastgezinnen hebben zich bij het Leger des Heils gemeld, voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Hartverwarmend! Maar er komt nogal wat kijken bij deze particuliere opvang. Speciaal voor gastgezinnen maken we een training over de cultuur en bevolking van Oekraïne, geloof en geloofsbeleving, trauma en wat je wel maar vooral ook niet moet doen, waar je hulp kan vinden en hoe je voor je eigen gezin kan zorgen.

Twee prachtige projecten waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.
Hou de website van st. Gave in de gaten. Daar staat veel actuele en bruikbare informatie op: https://www.gave.nl/oekrainers-in-nl.