Daar zit ze. Een vrouw van 89. Vol verdriet vertelt ze over haar zware leven. Al pratende kom ik er onverwachts achter dat ze een medium is en seances doet in haar tuinhuisje… Oké… Wat nu?

We zitten in haar woonkamer. Zij is veel aan het woord. Met tranen in haar ogen vertelt ze over misbruik door familieleden, over verkrachtingen en mishandelingen, over haar huwelijk waarin haar man ontrouw is en zij uit boosheid hem terug pakt door ook ontrouw te zijn. Haar man was beschadigd en kon haar geen liefde geven. Zij was zwaar beschadigd en was niet in staat een gezond seksleven te hebben met haar echtgenoot. In en in triest. Een aaneenrijging van ellende en verdriet.

Medium

Op eens vertelt ze dat ze ondanks haar zware leven goed probeert te doen door contact met geesten te zoeken. Zij heeft contact met het bovennatuurlijke en krijgt vaak door wat er met iemand gaat gebeuren. Die waarschuwt ze dan meestal. Ook legt ze contact met overleden personen. En ze wordt wakker gehouden door dolende zielen die de weg naar het licht niet kunnen vinden. Die stuurt zij dan naar het licht. In haar tuinhuisje houdt ze seances met mensen, om ze troost te bieden, met name als het gaat om overleden personen. Ze is een medium! Hmmm… Oké… Mij is altijd geleerd om uit de buurt te blijven van satanswerk… Maar ja. Wegrennen is ook zo wat. En is dat wat God van mij vraagt? Zou ik juist in deze duisternis licht mogen brengen?

Boos in een pastoraal gesprek

Tijdens het gesprek vergoeilijkt zij de daders. Ach ja, zij zullen het ook goed bedoeld hebben… Voor het eerst in een pastoraal gesprek word ik oprecht boos en zeg met stemverheffing dat God dat niet met haar eens is. God is liefde en Hij is er heel duidelijk over: onrecht is onrecht, en dat moet je ook zo benoemen. Het is een strategie van de duivel om alles goed te praten. Vanaf dat moment gaan we dieper in op het evangelie en zet ik tegenover haar duistere leven het licht. Op het eind mag ik met haar bidden. Ik bid voor bescherming voor haar, en dat de Heilige Geest alle hoeken en gaten van haar huis reinigt van kwade machten. Bijzonder is dat ze alles knikkend bevestigt.

Stomp in mijn maag

Ook mag ik haar een Bijbel geven. Die heb ik niet bij me, dus ik beloof die nog te komen brengen. Ondertussen loop ik op haar uitnodiging mee om haar tuinhuisje te bewonderen. Aan het dak hangen heksen, in het huisje staan allerlei beelden die behoren tot allerlei religies en magische stromingen die de wereld kent. Ze had ook een beeld van Jezus, maar die had ze weggedaan. Ik neem mij voor niet in het huisje te komen, omdat ik me niet wil onderdompelen in de duisternis die ik daar voel. Al pratende stap ik op de drempel. Op dat moment ervaar ik een stevige stom in mijn maag. Satan wil mij blijkbaar niet binnen hebben. In stilte bid ik voor de vrouw en voor de reiniging van dit tuinhuis door God en dat Zijn Heilige Geest dit tuinhuis gaat vullen.

Deze ervaring is van grote invloed op de manier waarop ik de Bijbel aan haar geef. Dat lees je in het volgende bericht over ‘Op bezoek bij een medium’.