Afgelopen zaterdag 18 december 2021 heb ik les gegeven aan het Evangelisch College in Amersfoort, opleiding missionair werk. De les gaat over ‘omgaan met tegenslag tijdens het missionaire werk’.

Als eerste bespreken we met elkaar hoe God actief is in ons leven. Waar zien we Zijn hand. Waar zien we dat dingen op zo’n manier geregeld worden die we zelf niet kunnen bedenken. Het is belangrijk dit te zien en op te schrijven. Of om een doos te pakken en iedere keer dat je Gods aanwezigheid en leiding opmerkt, een fysiek ‘bewijs’ daarin te stoppen. Dat ‘bewijs’ kan ook iets zijn wat je aan deze situatie doet herinneren, zoals bijvoorbeeld een foto van een vakantie waarin je God opmerkte.

Vervolgens bespreken we tegenslagen, missionair en in het leven. Een van de lessen is dan je schrift of doos erbij te pakken, en op de momenten dat je God niet ziet, jezelf te laten zien dat Hij er weldegelijk is in je leven. Dat verzacht het gevoel dat God er op moeilijke momenten niet zou zijn. Ook bespreken we dat een goede relatie met God, passie voor God, een stootje kan verdragen; ofwel: als je met je hele hart van de Here God houdt, dan zal je Hem niet zomaar loslaten in moeilijkheden, ookal heb je vragen en zie je Hem niet. Daarom staan we stil bij hoe je dicht bij God komt en blijft. Ook bespreken we onder andere dat het belangrijk is om andere mensen op te zoeken, zodat zij je kunnen troosten.

Daarnaast zijn we gewoon mens waarin allerlei psychische processen plaatsvinden. We bespreken dat een rouwproces te maken heeft met heel veel verschillende dingen. Rouwen doe je niet alleen als iemand overlijdt, maar bijvoorbeeld ook als je je werk verliest. Voor de een is dat beperkt, voor de ander is het een groot iets en verlies van identiteit. Ook bespreken we dat je rouw niet verwerkt; een dierbare of je werk is weg en blijft weg. Dat is een nieuwe situatie en verandert blijvend je leven. En daarmee mag je leren omgaan. We kijken hoe een rouwproces werkt en wat je daar pastoraal aan kan toevoegen.

Erg leuk om deze les te mogen verzorgen! Zelf ook weer veel van geleerd. En prachtig om de verhalen te horen hoe God actief is in de levens van de studenten.