Op 17 januari ga ik voor in de Goede Herderkerk te Barneveld. De titel van dit bericht is het thema van de dienst. Aan de hand van de genezing van Bartimeüs laat ik zien dat God ons ook inschakelt, net als de mensen die Bartimeüs eerst het zwijgen opleggen. Onverwachts schakelt Jezus hen in om de blinde man te roepen. Jezus had ook zelf kunnen roepen of naar hem toe kunnen gaan. Maar dat deed Hij niet. Ik heb mooie en bemoedigende reacties uit de gemeente gekregen! Erg leuk.

Voor de preek is er een kindermoment. Daarna volgt een kinderlied, en dan start de preek. Voor dit kindermoment heb ik twee handpoppen meegenomen, Erik en Judith. Ze zijn verliefd en Erik vraagt of Judith met hem wil trouwen. Ja! Maar Erik moet eerst nog een paar weken naar zijn vader om te helpen met het bouwen van woningen en kamers. Judith is een beetje verdrietig, maar Erik zegt: “Je houdt toch van me? Dan ben ik altijd in je hart”. Judith gaat vervolgens allerlei dingen doen waarvan ze weet dat Erik ze leuk en belangrijk vindt, vooral ter voorbereiding van hun huwelijk. Op eens wordt er gebeld. Judith verwacht Erik nog niet, die zou lang wegblijven. Maar toch… daar is Erik! “Omdat jij zoveel van me houdt, ben ik eerder teruggekomen dan je had verwacht. Nu kunnen we trouwen!”.

Het preken gaat me steeds beter af. Ik krijg de slag te pakken. De exegese (bijbeluitleg) doen ter voorbereiding kost me nog wel heel veel tijd, omdat ik er graag allerlei boeken en verklaringen bij pak. Ik ben nog altijd wel wat zenuwachtig op de kansel, maar het grappige is dat niemand het merkt. Dat is de kracht van de Heilige Geest! Die geeft mij wat nodig is om toch rustig over te komen en Zijn Woord uit te leggen.

Bekijk hier de dienst: