Ik ben in Amsterdam. In de volkswijk Betondorp, dat onderdeel is van Amsterdam-Watergraafsmeer. Ik zit op het pleintje, midden in de wijk. Samen met buurtdominee Margrietha Reinders. Zij is al vele jaren pionier en sinds een tijdje is zij een pioniersplek gestart voor de bewoners van Betondorp. Zij vertegenwoordigt Jezus in Betondorp. “Dag dominee”, roept Jan (niet zijn echte naam). Jan komt nooit buiten, maar nu wel. Wat is er aan de hand?

Jan is nogal op zichzelf. Alleen voor een klein boodschapje gaat hij de deur uit. Hij ziet er onverzorgd uit, hij is op de fiets en gaat niet naar de winkel. “Ja dominee”, vertelt hij aan Margrietha, “tijdens mijn boodschapje hoorde ik dat een gezin corona heeft. Ik ben naar de Action gegaan en heb een spatscherm gekocht.” Trots zet hij hem op zijn hoofd en laat hem daar. “Ik ga maar eens vragen of ze hulp nodig hebben.” En weg is hij.

Uit Zijn comfort zone
Dit voorbeeld gebruik ik in mijn eerste preek. Want dit is bijzonder! Deze man komt nauwelijks buiten, maar hij is bereid uit zijn comfort zone te komen. Hij bereid zich goed voor door een spatscherm te kopen. En hij is bereid tijd te steken in een gezin dat hij niet kent, maar mogelijk hulp nodig heeft. Als ik dit overdenk, moet ik denken aan de Here Jezus. Hij kwam ook uit Zijn comfort zone om mensen te helpen. En Hij schakelt nu Jan in om te laten zien dat in deze achterstandswijk iets goeds gebeurt. Betondorp wordt veracht en telt niet mee in Amsterdam. Bijzonder om te ervaren dat Jezus in deze wijk actief is, door mensen heen die Hem nog niet kennen.

Plastic Chinees
Dat ervaar ik ook als ik bij Jannie (niet haar echte naam) binnenkom. Ze is druk in de weer met mega grote pannen. Lege plastic bakjes – zoals je die krijgt bij de Chinees – staan klaar. Zij kookt een paar dagen in de week voor arme mensen in de wijk. In eerste instantie op eigen kosten, toen corona toeslag en de mensen niet meer mochten eten in het buurthuis. Inmiddels krijgt ze financiĆ«le steun. Samen met buurtdominee Margrietha helpen we met het eten rondbrengen. Jannie heeft voor iedereen goed woordje klaar. En bij mensen die slecht voor zichzelf zorgen, geeft ze een reprimande. De mensen zijn ontzettend blij als het eten komt. Doordat Margrietha en ik te lang praten aan de deur, ligt Jannie achter op schema. Vervolgens wordt ze om de haverklap gebeld of er vanavond nog eten komt šŸ™‚ . Sorry Jannie!

Sinds oktober 2020 loop ik mee met ds Margrietha Reinders, buurtdominee in Betondorp. Betondorp is een volkswijk met veel sociale problemen. De mensen zijn arm, eenzaam, hebben weinig eten en lang niet iedereen zorgt goed voor zichzelf. In deze wijk mag ik een aantal maanden meelopen met de buurtdominee en van haar leren. Dit is in het kader van een extra studie aan de Hogeschool Windesheim. Daar volg ik een studie van de PKN van een half jaar. Van september 2020 tot en met januari 2021 volg ik dus twee sutdies. Als ik de PKN-studie succesvol afrond, kan ik officieel ingeschreven worden in het register van kerkelijk werkers.