Vanaf 9 mei ben ik gestart met mijn werkzaamheden als ‘veldwerker’ in Amersfoort. Voor die tijd heb ik meegewerkt aan het Oekraïne-project om online cursussen te ontwikkelen voor gastgezinnen die Oekraïners opvangen. In Amersfoort zal ik enerzijds op het AZC gaan werken en anderzijds sta ik in nauw contact met de kerken. Ik ben nu aan het opstarten.

Op dit moment ben ik nog niet op het AZC geweest. Gek, denk je misschien. Dat is toch het eerste wat je doet als je daar gaat werken? Dat ben ik met je eens, maar ik heb een wat andere aanpak, geleerd tijdens mijn werk voor klanten van mijn communicatiebureau. Voordat je aan de slag gaat in de uitvoering, is het ontzettend belangrijk om te weten hoe de hazen lopen. Bij wie moet je zijn voor bepaalde zaken? Als je dat niet weet, heb je het moeilijk in de uitvoering: je stoot je neus bij de verkeerde mensen en je werk loopt vertraging op. Daarom: eerst mensen leren kennen waar je mee te maken krijgt. Dat maakt het voor iedereen makkelijker, en ik heb dan gelijk de gelegenheid om alvast draagvlak te creëren voor het werk dat ik ga doen. Doordat ik bekend ben bij de juiste ‘spelers in het veld’ is het makkelijker werken en samenwerken.

Daarnaast wacht ik heel even met zichtbaar zijn op het AZC, omdat ik nogal wat ‘inwerk-dingetjes’ heb. Vergadering hier, overlegje daar. Introductiedag. Cursus over evangelie en de islam. Ik heb weinig tijd om nu op het AZC te zijn. Daarom doe ik eerst alle voorbereidingen en over een paar weken kan ik dan actief aan de slag onder vluchtelingen.